Solararchitectuur van Fasolar bespaart energie
Solararchitectuur van Fasolar bespaart energie
Solararchitectuur van Fasolar bespaart energie

mii + u architecten werkt aan duurzame oplossingen

De complexiteit van ons leven daagt de architectuur telkens opnieuw uit. Tegenwoordig spelen zich op allerlei schaalniveaus veranderingsprocessen af op het gebied van economie, sociaal-maatschappelijk leven, automatisering en internet. Er wordt meer beroep gedaan op de creativiteit van architecten en de makers van architectuur. Gebouwen dienen beter bestand te zijn tegen klimaatveranderingen. Ze moeten blijven functioneren onafhankelijk van olieprijzen en fossiele brandstoffen. Ook dienen ze tegenwoordig bij te dragen aan een schoner milieu en lagere CO2-uitstoot. 

Energieopwekkende ramen

Fotovoltaïsche panelen worden gezien als hét middel om schone energie op te wekken. Het plaatsen van deze panelen in de gevel of op het dak zorgt vaak voor een industriële uitstraling, bijna iets oneigens voor een gebouw. Het is de vraag of de beleving van een straatbeeld gedomineerd door fotovoltaïsche panelen mensen gelukkig maakt. Fasolar is ontstaan als een esthetische tegenbeweging op de toenemende hoeveelheid zonnepanelen in het Nederlandse straatbeeld. Het is de visie van Fasolar om een gevelproduct te ontwikkelen waarin de solartechnologie in een glasachtige façadesysteem wordt geïntegreerd. Ramen wekken dus energie op en laten licht nog gewoon door. Een translucente zonnecel.

Solar gevelsysteem

Fasolar

Fasolar bv is ontstaan in 2013 na een vruchtbare samenwerking tussen het consortium: De Groot en Visser, Solfence Solar Technologies en mii + u.

De innovatie

Fasolar is de duurzame oplossing van een energieopwekkende façade met behulp van geconcentreerde solartechnologie (CST). Fasolar integreert CST volledig in een gevelmodule. Fasolar is een uniek concept van een façadesysteem met een ‘Building Integrated Concentrating Solar Technology’ (BICST). Het is geschikt voor de utiliteitsbouw, voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Het unieke aspect van Fasolar is het translucente zonweringssysteem dat energie opwekt, diffuus licht toelaat en zicht doorlaat. 
Fasolar-technologie is gepatenteerd.


Het Product

De Fasolar-façade is een module waarin een CST-systeem is ingebouwd. Deze wordt afgeschermd door een voorruit. Het CST-systeem is voorzien van een zonvolgsysteem. De opgewekte energie kan in de winter worden gebruikt voor verwarming, in de zomer voor koeling en energieopslag. De opgewekte energie wordt gekoppeld aan het centrale klimaatbeheersingssysteem.

Solararchitectuur van Fasolar bespaart energie

De voordelen van Fasolar-faŅ«ades:

 • Ophanging via ankers aan de vloer.
 • Geschikt voor integratie met de pui.
 • Vormt een extra thermische schil.
 • Zeer effectief aan de zuidgevel.
 • Significante verbetering van de energieprestatie.
 • Onopvallend.
   

Duurzaamheid

Fasolar is duurzaam door zonregulering en draagt bij aan:

 • Thermisch comfort door toepassing van thermische zonne-energie, voorkomen van oververhitting, verminderen van koellast en verbeterde gevelisolatie.
 • Visueel comfort door visueel contact met buiten maar geen last van verblinding.
 • Reductie van CO2-footprint.